Deca vole praznike

Deca vole praznike

Zašto deca vole praznike?

Sama pomisao na praznične tradicije izaziva osmehe na licima većine ljudi, pa i dece, i izaziva osećanja slatkog iščekivanja i nostalgije. Gotovo da možemo namirisati te sveće, okusiti ta posebna jela, čuti one poznate pesme u našim mislima. Porodične tradicije i običaji obeležavaju neke od najvažnijih trenutaka u našim životima, od ličnih proslava kao što su rođendani i venčanja, porodičnih kao što su slave, do sezonskih proslava poput Nove godine i verskih praznika poput Božića ili Uskrsa. Zato deca vole praznike i sa nestrpljenjem ih iščekuju.

Šta je karakteristično za praznike

Praznični dani su drugačiji od drugih običnih dana. Bez obzira kakvo slavlje je u pitanju, ushićenje i radost je uvek prisutna kada su praznici u pitanju. Ovo utiče na stvaranje trajnih sećanja kod deca na te prilike i obeležava ih kao posebne događaje vredne negovanja i čuvanja.

Deca vole praznike jer se tada osećaju srećno i ispunjeno

Praznici se uglavnom slave u okviru porodice. Porodica je prirodno okruženje deteta i deca su srećna kada su svi u porodici na okupu, što je karakteristično za praznike. Praznici na taj način imaju razne psihološke prednosti i pozitivan uticaj na decu. U tim danima deca uživaju u porudičnom okruženju, sreći i radosti koja se oseća svuda u vazduhu.

Praznici i svečana trpeza

Deca vole praznike jer ni jedna praznična tradicija ne bi bila potpuna bez svečane trpeze. Većina dece obožava da provodi vreme sa svojim roditeljima u kuhinji tokom pripreme hrane za predstojeće praznike. Svečani ručak je jako bitan deci, jer se tu uglavnom okuplja cela porodica. Ovo su uglavnom dani kada nema ograničenja za omiljenu hranu i slatkiše, pa se deca tome posebno raduju.

Deca vole praznike jer tada dobijaju poklone

U prirodi svih ljudskih bića je da im neko pokloni pažnju, što se u nekim trenucima može ostvariti putem poklona. Pokloni za vreme praznika su lepa tradicija koju treba poštovati i negovati. Kada govorimo o poklonima, ne treba misliti na skupe poklone, već na one koji imaju svoju dublju vrednost, a to je ljubav utkana u sitnicama. Takve sitnice, deci puno znače i deca se njima nesebično raduju.

Deca vole praznike jer se tada svečano oblače i osećaju važno

Svako dete voli da izgleda lepo, da dobija komplimente, da mu se dive, jer to jača njegovo samopouzdanje. Na taj način deca uče da posebne prilike i praznike treba dočekati u najboljem sjaju. Najbolje je dozvoliti detetu da samo izabere odeću koju će da obuče, a sa druge strane ukazati mu na svečanost. Ako ima izbor, dete će biti zadovoljnije i srećnije, uživaće u prazničnim trenucima i osećaće se komotno u odabranoj garderobi.

Značaj praznika za razvoj deteta

Praznici vremenom postaju deo unutrašnjeg, emocionalnog sveta i bitno utiču na razvoj dece. Porodična tradicija i porodični rituali imaju posebnu važnost. Deca vole praznike jer isčekuju lepe trenutke koji im pružaju osećaj sigurnosti. Porodični običaji, kako svakodnevni tako i oni posebno vezani za praznike, stvaraju veći osećaj prijatnosti u životu deteta, što pozitivno utiče na njegov razvoj u samopouzdanu, prilagođenu i zrelu odraslu osobu.