Uticaj muzike na decu

Uticaj muzike na decu

Kakav je uticaj muzike na decu?

Uticaj muzike na decu ima višestruku korist, kako za individualni razvoj, tako i za poboljšanje određenih sposobnosti, pre svega poboljšanje veštine slušanja i pamćenja. Muzika utiče na dobro raspoloženje kod dece, smanjuje nervozu, i stimulativno deluje kod bavljenja sportom i fizičkim aktivnostima. Slušanje muzike ima blagotvoran uticaj na decu u svakom uzrastu, kao što ima i učenje sviranja instrumenta, koje donosi lično zadovoljstvo.

Uticaj muzike na decu i povezanost sa roditeljima

Roditelji od od rođenja deteta instinktivno koriste muziku da umiruju dete, da izraze ljubav i radost i da ostvare komunikaciju. Zajedničko učešće u muzičkim aktivnostima jača odnos roditelja i dece. Deca vole da zajedno sa roditeljima pevaju, plešu ili sviraju neki instrument. Ovo čini decu srećnom i zadovoljnom. Zajedničko slušanje muzike može biti sjajna zabava. Potrudite se da pustite pesme koje su melodične, vesele i koje vaše dete  rado sluša.

Uticaj muzike na san deteta

Deci je potreban kvalitetan san jer utiče na psihički i fizički razvoj. Još od davnih vremena je poznato je da deca lakše zaspe uz tihu i laganu muziku, uspavanku. To su uglavnom nežne pesme, u koje je utkana ljubav, pune prelepih reči i iskrenih želja. Ove pesme umiruju decu, opuštaju ih pred spavanje i čine san mirnijim i kvalitetnijim.

Pozitivan uticaj muzike na decu

Muzika podstiče sve oblasti dečjeg razvoja i veština, uključujući intelektualnu, socijalno-emocionalnu, motoričku, jezičku i opštu pismenost. Pomaže telu i umu da rade zajedno. Izlaganje dece muzici tokom ranog razvoja pomaže im da nauče zvukove i značenja reči. Ples uz muziku pomaže deci da izgrade motoričke veštine, istovremeno im omogućavajući da vežbaju samoizražavanje. Pored razvojnih prednosti, jednostavno rečeno: muzika deci donosi radost. Zato, iskoristite pozitivan uticaj muzike na decu, i učestvujte u muzičkim aktivnostima sa mališanima.

Deca vole da slušaju muziku

Deca svih uzrasta vole da slušaju muziku. Čak i male bebe se njišu, poskakuju ili pomeraju ruke kao odgovor na muziku. Deca u kolektivu uče da pevaju zajedno kao grupa i to im predstavlja zadovoljstvo. Takođe deca vole da plešu, i koriste muziku za sklapanje prijateljstva i razmenu osećanja.

Kako muzika utiče na zdravlje dece?

Muzika čini decu srećnom i zadovoljnom, što je jako korisno za njihovo zdravlje. Slušanjem muzike deca uče o emocijama, uče i kako da iskažu svoje, ali i da razumeju emocije drugih ljudi. Muzika jača imunitet, unapređuje memoriju, koncentraciju, inteligenciju i pažnju, smanjuje napetost mišića i poboljšava telesne pokrete i koordinaciju.

Muzika za decu i njihov razvoj

Muzika ima višestruke koristi za  razvoj dece. Muzika pomaže u komunikaciji i jačanju samopouzdanja deteta a zajednička igra uz muziku pomaže boljoj socijalizaciji deteta. Pomoću pesme i igre dete se lakše uklapa u zajednicu i razvija osećaj kolektivnog duha. Muzika razvija osećanje pripadnosti kod dece, smanjuje osećanje usamljenosti, podstiče samopoštovanje i poverenje u sopstvene mogućnosti, i uopšteno rečeno pozitivno utiče na kompletan razvoj deteta.