Uticaj crtanih filmova na decu

Uticaj crtanih filmova na decu

Kakav je uticaj crtanih filmova na decu?

Uticaj crtanih filmova na decu može biti različit, zavisno od sadržaja i radnje samog crtaća. Crtani filmovi mogu imati pozitivne, ali i negativne efekte na decu u zavisnosti od toga kakav crtani film gledaju. S jedne strane, crtaći pospešuju dečiju maštu i sagledavanje stvari i činjenica. Međutim, sve je više prisutna zabrinutost zbog lošeg uticaja koji gledanje pojedinih crtanih filmova ima na decu.

Roditelji i izbor crtaća za decu

Pre svega, potrebno je pažljivo birati crtaće koje će vaši mališani gledati. To nikako ne bi trebalo da budu oni u kojima ima nasilja i agresivnosti. Oni mogu dovesti do nasilnog i agresivnog ponašanja kod dece. Deca u nižim uzrastima nemaju dovoljno veština da procene uticaj crtaća, a postupci glavnog junaka za decu su najinteresantniji delovi epizoda. Roditelji bi trebalo deci da ukažu na loše ponašanje pojedinih likova iz crtaća i da podstaknu decu da prihvate samo pozitivne stvari.

Uticaj crtanih filmova na san deteta

Ako u crtaćima ima negativnih i agresivnih likova, dete će te likove sanjati i doživljavati stres u snu. Ovo nikako nije dobro, dete će se buduti noću i plakati, a sve to može loše uticati na razvoj deteta. Sa druge strane, crtaći u kojima ima nežnosti i ljubavi, kao i dobrih likova, mogu probuditi maštu kod deteta i uticati na miran i spokojan san.

Pozitivan uticaj crtanih filmova na decu

Crtaći bude kod dece radoznalost i sposobnost brzog učenja posmatranjem stvari. Deca crtani film smatraju izmišljenim svetom koji je pun zabave. Naravno, crtani likovi su izmišljeni i upravo njihovi životi i postupci ne postoje u stvarnosti, ali osim toga, poruka i namera koja se krije iza svakog crtanog junaka zasniva se na stvarnosti i životnim činjenicama.  Kroz crtaće, deca uče da istražuju stvarni svet preko imaginarnog sveta. Iz svih ovih razloga ne može se sporiti i pozitivan uticaj crtanih filmova na decu.

Deca vole da gledaju crtaće

Crtani filmovi su odličan izvor zabave za decu. Deca imaju um koji je pun radoznalosti i u crtaćima uvek nađu nešto novo da nauče. U stvarnosti, oni obično provode vreme kod kuće ili u vrtiću, gde se stalno dešavaju uobičajne stvari. To znači da nisu videli ništa neobično ili smešno u okruženju. Zato rado gledaju crtane filmove jer ovde pronalaze i uživaju u smešnim i zabavnim stvarima.

Kako crtani filmovi utiču na zdravlje dece?

Crtani filmovi utiču na smeh i radost kod dece, što je jako korisno za njihovo zdravlje. Takođe, razni likovi iz crtanih filmova imaju dobru građu i ljubitelji su fizičkih aktivnosti i sporta. Ovo podstiče interesovanje dece za sportom i fizičkim aktivnostima. Takođe, neki junaci iz crtaća su snažni zato što jedu povrće puno vitamina. Mornar Popaj je recimo poznati crtani lik koji stalno jede spanać kako bi bio jak, moćan i pun energije. Zanimljivo je da su neka deca koja nisu jela spanać, nakon gledanja ovog crtaća, promenila ukus i sada vole da jedu ovo jako korisno zeleno povrće.

Uticaj crtanih filmova na decu i njihov razvoj

Uticaj crtanih filmova na decu može biti korisno za njihov razvoj. Deca uglavnom bolje prihvataju vizuelno učenje nego druge metode učenja, što se može ostvariti kroz crtaće. Gledajući crtane filmove sa prelepim animacijama, bojama i lepim scenama i sadržajem, dete može naučiti razne stvari odjednom. Deca rado prihvatju učenje kroz crtaće i crtane likove jer im je zanimljivije i interesantnije.