Sportski duh kod dece

Sportski duh kod dece

Sportski duh kod dece i važnost sporta

Sportski duh kod dece treba graditi i negovati. Sport je veoma bitan za celokupan razvoj deteta i dobro zdravlje. Bavljenje sportom ima niz prednosti a neke od njih su: smanjen rizik od gojaznosti, zdrav rast kostiju i mišića, ligamenata i tetiva, poboljšana koordinacija pokreta i ravnoteža, veća sposobnost fizičkog opuštanja, poboljšan san, dobro mentalno zdravlje kao što je veće samopouzdanje, poboljšane socijalne veštine, poboljšane lične veštine, i mnogo drugih prednosti.

Uticaj roditelja na sportski duh kod dece

Roditelji mogu dosta uticati na sportski duh kod dece. Deca čiji se roditelji bave sportom, obično se i sama bave sportom. Zajednički trenuci bavljenja sportom roditelja i dece su jako bitni i ohrabruju decu da budu sportski aktivna. Pohvalite i podržite napore i trud deteta u sportu jer to stimulativno utiče na samopouzdanje kod dece.

Bavljenje sportom i spotske povrede

Mnoge sportske povrede koje deca dobiju tokom bavljenja sportom se mogu izbeći. Potrebno je dete uvek nosi odgovarajuću zaštitnu opremu kad se bavi sportom. Štitnici za kolena, laktove i zglobove će pomoći za sve sportove koji uključuju rizik od pada, kao što su vožnja rolera ili skejtbord ali i za druge sportove, fudbal, košarka. Pre sportskih aktivnosti, neophodno je zagrevanje, ali isto tako je potrebno praviti pauze i odmarati.

Omogućite detetu da odabere sport koji voli

Sportski duh kod dece će se pravilno razvijati isključivo ako se dete bavi sportom koji voli. Nametanje sportova koje ne žele da prihvate, može negativno uticati  na njihovu želju za sportskim aktivnostima i stvoriti odbojnost. Detetu treba dati mogućnost da se oproba u raznim sportovima, kako bi moglo da izabere sport koji mu se dopada. Na taj način će imati više interesovanja za odabrani sport, i uživaće u svakom treningu.

Dobar sportski duh kod dece utiče na razvoj ličnosti

Razvoj ličnosti kod dece počinje još u ranom detinjstvu. Na razvoj ličnosti utiče puno faktora među kojima sportski duh igra veoma važnu ulogu. Deca kroz bavljenje sportom uče da budu pobednici, ali i da prihvate poraze i da izgube igru. Na taj način uče da realno sagledaju svet oko sebe i poštuju i uvažavaju svoje drugare i njihove uspehe. Na odraslima je da veruju u uspeh dece, da pohvale svaku pobedu, da ih uteše kad izgube i da im budu podrška bez obzira na rezultat.

Spotska spremnost dece

Sportska spremnost znači da motorički razvoj deteta odgovara zahtevima sporta. Sticanje osnovnih motoričkih veština, kao što su bacanje, trčanje i skakanje, je urođeni proces, nezavisan od pola ili stepena fizičke zrelosti. Do predškolskog uzrasta, većina dece je stekla neke od ovih veština, ali tek kada napune šest godina, postižu se dovoljne kombinacije osnovnih veština koje im omogućavaju da počnu da se bave organizovanim sportom. Sportske aktivnosti treba da budu prilagođene razvojnom nivou deteta. Izbor odgovarajućih sportskih aktivnosti za decu, treba usmeriti na potrebe i sposobnost dece, ali i na njihov izbor sporta.

Razlozi zašto je korisno razvijati sportski duh kod dece

Sport je je pre svega zabava, i to je za decu najvažnije. Deca vole da se igraju i stiču nove prijatelje. Kroz sport se deca uče timskom radu i učestvovanju u grupnim aktivnostima. Bavljenje sportom utiče na decu da steknu navike da budu aktivni u životu. Deca koja se bave sportom nauče da na pravi način organizuju svoje vreme i dnevne aktivnosti. Učešće u sportu omogućava deci da sklope trajna prijateljstva, razviju veštine komunikacije, osete osećaj zajedništva i nauče da poštuju svoje saigrače i trenere.