Strahovi kod dece

Strahovi kod dece

Zašto deca imaju strahove?

Strahovi kod dece su normalna pojava. Pored ljutnje i ljubavi, ovo je urođena emocija koja može pomoći deci da budu oprezna. Stvari koje su nove, velike, glasne ili drugačije mogu u početku izgledati zastrašujuće. Određeni strahovi kod dece su vezani za određeni period u životu, što se tokom života menja kako deca odrastaju.

Koji strahovi se javljaju kod beba i vrlo male dece?

Bebe često imaju strahove od novih i nepoznatih lica. Svoj strah izražavaju kroz plač ili se drže roditelja da bi se osećale bezbedno. Mala deca obično osećaju strah od odvajanja. U nekom periodu između 10 meseci i 2 godine, mnoga deca počinju da se plaše odvojenosti od roditelja. Ne žele da ih roditelj ostavlja u vrtiću ili pred spavanje. Isto kao i male bebe, strah izražavaju kroz plač, drže se i pokušavaju da ostanu u blizini roditelja.

Strahovi kod dece do školskog uzrasta

Mala deca se plaše zamišljenih i imaginarnih stvari. Njima se strašna čudovišta koja zamišljaju čine stvarnim. Plaše se šta bi moglo biti ispod njihovog kreveta ili u ormaru. Mnoga deca se plaše mraka pred spavanje. Neka se plaše strašnih snova. Mala deca se takođe mogu plašiti glasnih zvukova, poput grmljavine ili vatrometa.

Kako pomoći detetu da preprodi strahove?

Detetu možete pomoći da prebrodi strahove, recimo tako što ćete mu uputiti reči utehe: „U redu je tu sam, ne brini“. Ove i slične reči će uliti sigurnost detetu. Neka vaše dete zna da ste tu da ga zaštitite. Zagrljaj će pomoći detetu da se oseća bezbedno. Ohrabrite vaše dete da vam priča o svojim strahovma i da kroz reči izrazi svoja osećanja. Budite veran slušalac i uputite detetu umirujuće reči. Pomozite da se polako suoči sa strahovima i da se oseća sigurno i voljeno. Na primer, zajedno proverite da li postoje čudovišta ispod kreveta. Pustite dete da se uveri da nema čega da se plaši.

Da li je strah mog deteta normalan ili nam treba dodatna pomoć?

Većina dece se nosi sa normalnim strahovima. Kako rastu, prevazilaze strahove koje su imali u mlađem dobu. Neka deca teže podnose strahove i treba im više vremena i pomoći da ih prevaziđu. Ako su strahovi ekstremni ili sprečavaju dete da radi normalne stvari, to može biti znak da je potrebna pomoć stručnjaka.

Strahovi kod dece mogu biti povezani sa gledanjem crtaća sa čudovištima

Strahovi kod dece mogu biti različiti. Deca različito reaguju na strašne likove koje mogu videti u pojedinim crtanim filmovima. Pojedina deca oživljavaju ove likove u svojoj mašti i oni im se priviđaju. Da bi ste pomogli detetu da se oslobodi ovih strašnih likova i slika u glavi, najbolje je da ograničite gledanje takvih crtaća.

Strahovi kod dece i san

Strahovi kod dece mogu uticati na nemiran san i buđenje noću. Ovo nikako ne trebalo zanemariti jer opšte je poznato da je dobar san izuzetno bitan za dobar razvoj deteta. Umirite dete pre spavanja nekom lepom i nežnom pričom ili pesmom. Pričajte o nekim lepim i veselim stvarim. Dete će na taj način skrenuti misli od svojih strahova i spavaće mirnije.