Mlečni zubići

Mlečni zubići

Šta su mlečni zubići?

Mlečni zubići su prvi zubi koje dete dobija u svojim prvim mesecima života sa otprilike 6 meseci. Kod nekih beba zubići počinju da rastu i kasnije, ali do svoje prve godine svaka beba dobija sve prve zubiće. Prvo se pojavljuju donji prednji, pa zatim ostali. Rast zuba kod dece često uzrokuje nervozu i čini da deca budu razdražljivija. Bebe tokom ovog periodu budu plačljivije nego inače, guraju stvari u usta, dosta balave, a neprespavane noći za roditelje su podrazumevane. Ipak, nicanje prvog zubića ja veliki događaj u porodici.

Značaj mlečnih zuba

Mlečni zubi su podjednako važni za odojčad i decu kao i trajni zubi za stariju decu i odrasle. Ovi prvi zubi su neophodni da dete žvaće i govori. Međutim, oni služe još jednoj veoma važnoj svrsi – čuvaju prostor za buduće trajne zube. Zato je veoma važno održavanje mlečnih zuba, što podrazumeva redovno pranje i odlazak kod zubara. Ove zubiće je potrebno sačuvati što duže, sve dok ne ispadnu prirodno. Međutim, dešavaju se i situacije da mlečni zub ne ispadne a da stalni već počne da raste. U tom slučaju potrebno je posetiti zubara. On će ukloniti mlečni i napraviti prostor za rast stalnog zuba.

Zašto su ovi zubi bitni kod ishrane dece?

Bebe u prvim mesecima života nemaju zube jer im nisu ni potrebni. U tom periodu bebe se hrane samo mlekom. Upoznavanje sa hranom kreće sa kašicama. Tek kada dobiju prve zubiće, uvodi se polako i čvrsta hrana koju je potrebno žvakati. Ove zubiće treba čuvati jer su bitni kod ishrane dece. Deca sa deformisanim ili ozbiljno pokvarenim mlečnim zubima imaju veću verovatnoću da dožive nedostatke u ishrani i mogu imati manju težinu. Zdravi mlečni zubi podstiču dobre navike žvakanja i olakšavaju hranljivu ishranu.

Mlečni zubići i samopouzdanje kod dece

Mlečni zubići i te kako utiču  na samopouzdanje kod dece. Čak i vrlo mala deca mogu da se stide svojih pokvarenih zubića i da skrivaju osmeh. Dobra briga o mlečnim zubima će smanjiti i rizik od lošeg zadaha i podstaći samopouzdanje i slobodan osmeh dece.

Da li su svi mlečni zubi isti?

Ovi zubići nisu isti, neki su veći, neki manji, a neki sasvim mali. Oni imaju i različite zadatke. Zubići koji seckaju hranu nazivaju se sekutići. Oni su mali ali i najbolje vidljivi jer se nalaze napred. Pored njih se nalaze očnjaci, a sa strane su kutnjaci koji su i najveći i služe za žvakanje i usitnjavanje hrane da bi se lakše progutala i svarila. Mlečnih zubića ima ukupno dvadeset, deset gore i deset dole.

Nega mlečnih zubića

Redovno pranje zuba je veoma bitno i kod dece, isto kao i kod odraslih. Oralne bakterije koje se mogu nakupiti, napadaju desni, ali ugrožavaju i budući rast stalnih zuba. Ovo takođe može dovesti i pojave prvih problelma sa zubićima i pojave kvarova. Ako se ne leče, mlečni zubići mogu potpuno da ispadnu pre vremena, uzrokujući probleme sa zdravljem i razmakom stalnih zuba u nastajanju.

Ćao mlečni zubići!

Mlečni zubi su suviše mali za usta odraslog čoveka, zato nam rastu novi, veći i jači zubi. Oko 6 godine života, mlečni zubi počinju da se klate i ispadaju i tako prave mesto za nove zube, koje zovemo stalnim zubima. Stalne zube moramo dobro da negujemo jer treba da nam traju ceo život.