Omiljena igračka

Omiljena igračka

Zašto se neka deca vezuju za igračke

Potreba za sigurnošću je deo ljudske prirode, a omiljena igračka, upravo pruža deci ovu sigurnost u njihovoj svesti. Deca ponekad preteruju kada je vezanost za voljenu igračku u pitanju, žele da je nose svuda sa sobom i uglavno briznu u plač kad je zaborave. Nošenjem svoje igračke sa sobom, deca imaju osećaj stalne veze između neke nove situacije i sigurnosti doma.

Omiljena igračka i njena uloga u detinjstvu detata

Omiljena igračka ima važnu ulogu u detinjstvu deteta. I ako nije uvek pravilo da dete bude vezano za svoju omiljenu igračku, to je igračka sa kojom će se uvek rado igrati i koja će detetu okupirati pažnju. To će uticati i na izbor igre kod dece, pa nije neobično da se dečaci rado igraju sa autićima i likovima vojnika i heroja, dok devojčice biraju lutkice i plišane mede. Kroz ove igre deca razvijaju svoju ličnost, ali i uživaju u mašti i lepoti detinjstva.

Na koji način deca posmatraju svoje omiljene igračke?

Omiljlena igračka će uglavnom uvek biti detetu pri ruci. Sa njom će spavati, sa njom će se ujutru buditi i pričati, ona će mu biti prijatelj. U situacijama kada je dete tužno i kad plače, omiljena igračka će biti tu u blizini. To se dešava zato što omiljeni predmet ima funkciju utešitelja,  nešto što dete poseduje i smatra nečim svojim i bliskim.

Omiljena igračka kao prelazni objekat

Dete se veoma rano vezuje za neki predmet, tzv. prelazni objekat, a ta vezanost je najizraženija pred kraj prve godine života, kada dete polako počinje da istražuje svet oko sebe. Ovo će olakšati razdvajanje deteta od roditelja, pogotovo od majke, koja će morati da se vrati svojim poslovnim obavezama nakon porodiljskog odsustva. Dete će u igrački naći sigurnost i ispuniti svoje vreme dok roditelji ne dođu sa posla.

Druženje sa drugom decom kroz igru sa igračkama

Druženje sa drugom decom kroz igranje sa igračkama, je period detinjstva u kome deca uče kako da dele sa drugima, kako da se druže i socijalizuju. Vrtić je idealnom mesto da deca nauče da budu društvena bića i da imaju komunikaciju sa drugima. Igračke u vrtiću su zajedničke za svu decu, i to deca prihvataju, ali isto tako i uče da i svoje igračke kod kuće nesebično daju drugoj deci da se igraju.

Omiljena igračka i briga roditelja

Preterana vezanost dece za određenu igračku je karakteristično za decu mlađeg uzrasta. Faze kroz koje prolaze kao što je upoznavanje sveta oko sebe ili prilagođavanje na novu sredinu ili neke nove situcaije, lakše prebrode ako uz sebe imaju svoju omiljenu igračku. Međutim, roditelji često budu zabrinuti ako se ova vezanost nastavi i tokom odrastanja. Treba imati u vidu da je svako dete ličnost za sebe i odrasta na svoj način. U svakom slučaju, savet stručnjaka, ako se primeti neobično ponašanje deteta za njegov uzrast, nikad nije na odmetu.

Omiljena igračka i odrastanje

Tokom odrastanja, omiljena igračka prerasta u predmet koji će krasiti policu i biti sećanje na lepe dane detinjstva. Većina ljudi ima neke omiljene predmete iz detinjstva koje čuva i koji su mu veoma dragi. Dok omiljena igračka, za decu predstavlja najboljeg prijatelja, odraslima budi lepe uspomene iz detinjstva.