Slikovnice i priče za decu

Slikovnice i priče za decu

Zašto su bitne slikovnice i priče za decu?

Slikovnice i priče za decu su jako bitne za razvoj deteta. Naklonost prema pisanoj reči razvija se od najranijeg detinjstva i neguje kroz čitav život. Deca uglavno svoj prvi kontakt sa knjigom ostvaruju preko slikovnica. Slike su te koje slikovito prikazuju radnju priče, drže deci pažnju i uvode ih u svet knjige. Za slikovnice je važno da su šarene i zanimljive, tako da se deca lako užive u priču koja se čita. Ove slikovite priče odvode decu daleko u neverovatan svet mašte i deca na taj način razvijaju svoju ličnost i kreativnost.

Kako slikovnice i priče za decu utiču na maštu?

Knjiga je jedna od najvećih radosti detinjstva. U početku su to knjige sa raznim ilustracijama i slikama koje pospešuju maštu. Deca vole da maštaju i istražuju, a knjiga i slikovnice im mogu u tome pomoći. Mašta, ali i kreativnost su jako bitni kod razvoja deteta i to treba podsticati još od najranijeg detinjstva.

Slikovnice i priče za decu kroz igru

Ovo je idealan način da se detetu predstavi svet i okolina u kojoj živi i raste. Slikovnice razvijaju maštu, kreativnost, razmišljanje i izražavanje. Kroz igru i priču, deca će naučiti da ostvare komunikaciju sa drugom decom ili odraslima u svom okruženju.

Kako slikovnice i priče utiču na razvoj deteta?

Čitanjem knjiga i bajki ćete zabaviti vaše mališane ali isto tako i uticati na njihov razvoj i kreativnost. Slikovnice i priče za decu će pre svega vašim mališanima ulepšati i ispuniti dan i unaprediti razvoj. Čitanjem im skrećete pažnju i gradite sposobnost slušanja i razumevanja, kao i strpljenja. Na taj način pospešićete njihove sposobnosti za učenjem i prihvatanjem novih činjenica.

Slušanjem priča i listanjem slikovnica deca postaju kreativna

Čitanje priča deci je idealno za planiranje i organizaciju vremena koje provodimo sa mališanima. Pored toga što je edukativno za decu, čitanje priča deci može biti korisno i roditeljima da se podsete zanimljivih priča i bajki iz detinjstva. Ovde svakako treba voditi računa o interesovanju deteta. Takođe, iz slikovnica i priča za decu možete dobiti neku novu ideju za igru i vreme koje ćete na kreativan način provesti sa vašim mališanima.

Kako uticati na interesovanje dece za knjigom?

Slikovnice i priče su deci zanimljive onoliko koliko ih vi učinite zanimljivim. Pored samog čitanja priče, potrebno je deci ukazivati na slike koje su direkno vezane za priču koju čitate. Dozvolite da dete samo okreće listove knjige i ukaže na deo teksta koji mu je interesantan. Dozvolite detetu da postavi pitanja u vezi priče ili bajke koju čitate. Potrudite se da odgovorite na pitanje na taj način što ćete se dopunjavati slikama.

Podstičite dete da komentariše i analizira slikovnice i priče

Slikovnice i priče za decu su idealan način da decu upoznamo sa nekim situacijama sa kojima mogu da se susretnu. Da bi priča bila što realnija, dozvolite vašoj deci da učestvuju u analizi priče i podstaknite njihovu maštu i kreativnost.