Kućni ljubimac

Kućni ljubimac

Kućni ljubimac – iz perspektive jednog deteta

Zdravo svima! Moj kućni ljubimac je mačak Mića. On je bele boje, ima lepe braon oči, i mekane šape. On je najlepši mačak na svetu. U suštini malo je dosadan, stalno hoće da se igra. Ponekad mi uzima igračke, ali se ja ne ljutim. Moji mama i tata ga stalno grde i viču na njega. U suštini, on je baš nestašan. Stalno pravi nered. Meni je mnogo žao kada ga mama i tata kazne i zatvore u njegovu kućicu, ali stvarno je krajnje vreme da nauči da bude dobar i da se ponaša lepo. On u stvari i jeste mnogo dobar mačak, samo je malo radoznao. Valjda će i on jednom da poraste kao i ja, mislim, ne stvarno da poraste, nego da nauči da se lepo ponaša.

Zašto su deca vezana za kućne ljubimce?

Kućni ljubimac za dete predstavlja pravog prijatelja koji će mu pružiti bezgraničnu ljubav i prijateljstvo. Deca se njima poveravaju, pričaju im svoje tajne, pretvaraju ih u čarobnjake, njihove drugare.  Na taj način deca grade samopouzdanje i imaju vernog slušaoca koji je samo tu, sluša ali ne kritikuje. Kućni ljubimci bude u deci osećaj odgovornosti i brige o drugom biću. Deca su iz svih tih razloga veoma vezana za svoje kućne ljubimce i raduju se svakom trenutku provedenom sa njima.

Kućni ljubimac je moj najbolji drug

Kućne ljubimce deca uglavnom doživljavaju kao svoje najbolje prijatelje, jer oni ih uvek verno čekaju i puni su ljubavi i strpljenja. Kućni ljubimac je jedini drug koji će bez prigovora trpeti kritike i pravila koja mu se postavljaju. Njegova neizmerna ljubav biće prisutna bez obzira na situaciju i trenutak.

Uticaj kućnog ljubimca na razvoj deteta

Brojni su pozitivni efekti koje kućni ljubimci imaju na vaspitavanje dece i razvoj njihovih psihofizičkih sposobnosti. Kućni ljubimac pomažu deci u razvijanju saosećajnosti i komunikacije sa ljudima, uči ih odgovornosti, disciplini, jača njihovo samopouzdanje, čini ih bezbrižnom. Deca koja imaju svog ljubimca puna su samopouzdanja i samopoštovanja.

Koje kućne ljubimce deca rado prihvataju

Od davnina je poznato da je pas čovekov najbolji prijatlj. Međutim, psi zahtevaju i najveću brigu, redovnu šetnju, igranje sa njima i posvećivanje pažnje, a malo dete brzo menja mišljenja i nije spremno da se toliko posveti ljubimcu. Ipak, u većini slučajeva dešava se da se između deteta i psa razvije neraskidivo prijateljstvo, takvo da će ga dete pamtiti celog svog života. U svakom slučaju, najbolje je detetu dati izbor, i omogućiti mu da se odluči za kućnog ljubimca.

Kućni ljubimac i slobodno vreme

Deca su uglavnom vezana za svoje kućne ljubimce, i svo svoje slobodno vreme će usmeriti na druženje sa njima. Kroz igru sa svojim ljubimcem, deca se osećaju sigurno i voljeno. Kućni ljubimac je prijatelj koji ih sigurno neće kritikovati i neće im zameriti. Vreme provedeno sa kućnim ljubimcem izuzetno pozitivno utiče na kompletan emocionalni razvoj deteta.

Kućni ljubimac i zdravlje deteta

Kućni ljubimac pre svega izuzetno pozitivno utiče na psihofizičke sposobnosti deteta. U druženju sa svojim ljubimcem dete se oslobađa negativnih emocija i nije nervozno i napeto. Takođe, brojna istraživanja dokazala su da maženje kuce ili predenje mace čini da dete bude smireno i spokojno. Deca koja imaju svog ljubimca puna su samopouzdanja i samopoštovanja.