Učenje kroz igru

Učenje kroz igru

Zašto deca najlakše uče kroz igru?

Učenje kroz igru je idealan način da deca nauče nešto novo i bitno, a njima manje interesantno. Veći deo svoga vremena deca provode igrajući se, igra ih zabavlja i raduje a u isto vreme utiče i na razvoj raznih veština. Kroz igru deca sazrevaju i stiču samopouzdanje potrebno za uključivanje u nova iskustva i okruženja. Igra je nešto što je deci poznato i blisko, kroz igru lakše prihvataju nove činjenice i na taj način uče i pripremaju se za svet odraslih.

Kako deca uče kroz igru?

Igra je mnogo moćnija za decu nego što mnogi roditelji shvataju. To je zapravo ključ učenja. Igra može pomoći da se obogati učenje i razviju ključne veštine kao što su ispitivanje, izražavanje, eksperimentisanje i timski rad. Učenje će jedino biti uspešno ako deci dozvolimo da sama rešavaju zadate zadatke sa igračkama. Ukoliko se sve vreme sugeriše detetu šta treba da uradi i koji komad recimo kockice ili slagalice, gde treba da stavi, u potpunosti se kontroliše aktivnost deteta i ono nema slobodu izbora. Da bi dete najbolje učilo kroz igru, potrebno je samo povremeno davati sugestije i pustiti dete da upotrebi svoje veštine.

Učenje kroz igru i vrtić

Vrtić je svakako najbolje mesto za decu kad je učenje kroz igru u pitnju. U vrtiću se veliki značaj poklanja igri deteta koja je uvek povezana sa dečijim potrebama i željama. Deca se sasvim drugačije odnose prema zadacima koji su im zadati kroz igru, nego kad su im oni postavljeni na neki drugi način. Vaspitači u vrtiću uglavnom biraju edukativne igre koje su korisne za dečiji razvoj a sa druge strane to su igre koje su interesantne i zanimljive deci i održavaju pažnju.

Kako učenje kroz igru utiče na razvoj deteta?

Igra je često aktivnost celog tela koja pomaže da se razviju veštine koje će deci trebati kasnije u životu. Trčanje, ples, penjanje, kotrljanje, sve ove aktivnosti podstiču razvoj mišića i pomažu razvoju motoričkih veština. Deca takođe grade svoje mentalne i emocionalne sposobnosti dok stvaraju maštovite svetove i glume nestvarne likove. Deca sama uče da regulišu svoje emocije i razmišljanja dok se igraju. Kroz igru deca grade društvene veštine i uče da ostvaruju komunikaciju kako sa drugom decom tako i sa odraslima.

Zašto je učenje kroz igru važno?

Ovo je veoma važno za kompletan razvoj deteta. Kroz igru deca razvijaju pre svega fizičke sposobnosti, uče da ostvaruju komunikaciju sa drugom decom, razvijaju svoj rečnik i što je najbitnije grade svoju ličnost. Igra pomaže deci da budu jaka i zdrava. Igra smanjuje stres i pomaže deci da emocionalno rastu. Možemo slobodno reći da su igra i učenje dve neraskidive celine.

Kako da učenje kroz igru deci bude zanimljivo?

Igra treba deci pre svega da bude zanimljiva. Zato je potrebno smišljati igre koje su u sveri interesovanja deteta i koje će detetu održavati pažnju. S druge strane, treba razmisliti o tome koje zadatke postaviti detetu da reši kroz igru. Deci je uglavnom zanimljivo da se takmiče sa drugom decom, pa je učenje kroz igru u kolektivu kao što je vrtić, uglavnom uspešnije i deci zanimljivije.

Dajte deci mogućnost da odaberu igru

Učenje kroz igru može biti uspešnije ako deci damo izbor. Dok biraju igru, deca takođe uče i grade svoja lična interesovanja. Dečija mašta je beskrajna, deca se igraju na različite načine i kroz igru upoznaju svet oko sebe, razvijaju maštu, kreativne i socijalne osobine.