Druženje dece u vrtiću

Druženje dece u vrtiću

Društveni razvoj deteta

Druženje dece u vrtiću igra bitnu ulogu na društveni razvoj deteta. Sva deca prolaze kroz određene faze društvenog razvoja. Novorođenče ili vrlo malo dete igra se brbljajući i mašući rukicama. Kroz dodir igračaka i  raznih predmeta, beba spoznaje svet oko sebe i razvija sposobnost prepoznavanja ali i komunikacije. Zatim sledi period kada dete može da se igra sa drugim detetom, a to uključuje i element prilagođavanja ideji deljenja, smenjivanja, i prihvatanja pobede ali i poraza u igri. U ovom periodu, dete izgrađuje svoje lične sposobnosti za druženje sa drugom decom ali i za kasniji dalji društveni razvoj.

Zašto je važno druženje dece u vrtiću?

Druženje sa vršnjacima u vrtiću je u stvari razlog da deca zavole odlazak u vrtić. Kod vrlo male dece, potreba za druženjem nije toliko izražena, ona se vremenom razvija. Vrlo mala deca se uglavnom i u kolektivu igraju sama za sebe, sa zanimljivim igračkama i malo obraćaju pažnju na drugu decu oko sebe. Vremenom kroz odrastanje, ovo se menja i deca sve više provode vreme u igri sa drugom decom. Iz tog razloga, boravak dece u vrtiću i druženje sa drugom decom je jako važno za društveni razvoj deteta.

Druženje dece i učenje

U vrtiću deca kroz druženje, učenje i igru, upoznaju svet oko sebe, razvijaju istraživački duh, razvijaju svoje mišljenje, uče se različitostima i toleranciji. Kroz druženje u vrtiću deca uživaju i u učenju, a učenje je prilagođeno uzrastu i potrebama dece. Aktivnosti u vrtiću se detaljno planiraju, a cilj pojedinih aktivnosti je da se kod dece podstakne kreativnost i želja za učenjem ali isto tako i socijalizacija dece.

Druženje i socijalizacija dece

Druženje igra važnu ulogu u socijalizaciji dece. Deca koja pohađaju predškolsku ustanovu uglavnom ranije nauče da ostvare kontakt sa drugom decom i da učestvuju u grupnim igrama. Vrlo često se roditelji zabrinu za svoje dete, ako primete da se uglavnom igra samo. Nije neuobičajeno imati ove brige, jer je socijalizacija važan deo razvoja deteta. Međutim, ne postoji uvek razlog za brigu, svako dete ima svoje individualne potrebe i prolazi kroz određene faze kada je društveni razvoj u pitanju.

Druženje dece i faze kroz koje deca prolaze

Druženje dece u vrtiću prolazi kroz više faza. U prvim danima prilagođavanja na vrtić i kolektiv, deca ispituju sve što se oko njih nalazi. Takođe prate i posmatraju igru i druženje svojih budućih drugara. Kako dani prolaze, deca se polaku uključuju u igru i traže svoje mesto u kolektivu. Spontano biraju svoje najbolje drugare sa kojima im najviše odgovara da se igraju. Naravno, sve je ovo individualno, pa se dešava da pojedina deca već u prvim danima zauzmu glavno mesto među drugarima i ističu se u svim igrama.

Druženje dece u vrtiću i deljenje igračaka

Druženje dece u vrtiću podrazumeva da dete nauči da sve deli sa svojim drugarima, a pre svega igračke. Ovde je deci potrebna pomoć i podrška vaspitača, koji će ih naučiti da shvate pojam deljenja. Potrebno je pronaći pravi način kako decu naučiti da dele igračke. Recimo, jedan od načina je da se uvede vremensko ograničenje za igranje određenom igračkom, kako bi dete shvatilo i naučilo da i svojim drugarima treba dati vremena za tu istu igračku.

Druženje dece u vrtiću i grupne igre

Grupne igre su uglavnom igre koje se igraju u spoljnoj sredini, mada se mogu igrati i velikim prostorijama koje su adekvatno opremljene. Deca u vrtiću kroz grupne igre razvijaju takmičarski duh. U grupnim igrama je neretko cilj nadmudriti protivnika, pa deca kroz grupne igre razvijaju svoje fizičke sposobnosti, spretnost i inteligenciju.