Ishrana dece

Ishrana dece

Pravilana ishrana dece je veoma važna

Pravilna ishrana dece je važna za dobro zdravlje deteta. Kroz pravilnu i raznovrsnu ishranu dete ima priliku da proba i zavoli nove vrste hrane. Ne treba insistirati da dete pojede sve po svaku cenu, posebno ako neku vrstu hrane jede prvi put, jer tako možete dovesti do odbojnosti prema toj vrsti hrane. Treba dozvoliti detetu da samo odluči koliko će da pojede i ne insistirati na količini. Zdrava ishrana pomaže deci da rastu i uče. Takođe pomaže u prevenciji gojaznosti i bolesti povezanih sa težinom.

Kako odabrati prave namirnice?

Kada je ishrana dece u pitanju potrebno je potražiti savet stručnjaka i držati se zdravih namirnica. Voće i povrće je veoma bitno i neophodno za ishranu dece. Potrebno je izabrati zdrave izvore proteina, kao što su nemasno meso i jaja. Kod nekih namirnica je potreban oprez, jer mogu izazvati alergijske reakcije kod dece. Brzu hranu treba ograničiti na minimu ili je potpuno izbaciti. Saznajte više o potrebama vaše dece za hranljivim materijama. Razvoj deteta u ranom periodu je usko povezan sa pravilnom ishranom i zato je najbolje obratiti se nutricionisti koji će sastaviti jelovnik sa najboljim i najzdravijim namirnicama za decu.

Ishrana dece i privikavanje na određenu hranu

Ishrana dece, kao i privikavanje na određenu hranu je nešto sa čim se deca susreću još u najranijem dobu. Decu treba polako navikavati na određene ukuse jer odbojnost prema nekim ukusima koju steknu u ranom detinjstvu, može im ostati za ceo život. Neke ukuse će deca prihvatiti odmah, obično su to slatkasti ukusi, a neke namirnice će u početku odbiti, ali sa malo mašte oko serviranja te iste namirnice će im se već narednog puta svideti.

Ishrana dece kroz igru

Pravilna ishrana ima i vaspitnu ulogu u formiranja pozitivnih navika u ishrani, pogotovo kod privikavanja na namirnice koje deci nisu posebno zanimljive. Smišljanje pojedinih igara može pomoći da dete zavoli hranu koju prethodno nije htelo da proba. Kroz igru možemo približiti deci pojedine namirnice i prikazati im njihov značaj u ishrani.

Ishrana dece u kolektivu

Predškolska ustanova je idealno mesto da vaše dete nauči sve o pravilnoj ishrani i stekne dobre navike. U predškolskoj ustanovi deca uče i lepo ponašanje za stolom, kao i pravilno rukovanje priborom za ručavanje. Kolektiv takođe stimuliše decu da se takmiče između sebe ko je najbolje savladao pravila i veštine prilikom ručavanja.

Zašto je bitno da ishrana bude raznovrsna?

Raznovrsna ishrana podrazumeva učešće raznih grupa namirnica u ishranu, zastupljenost sezonskih namirnica i raznovrsnost jela. Pored uticaja na zdravlje deteta, raznovrsna ishrana je jako bitna i za sticanje navika, kao i za privikavanje na određene vrste hrane. Učestalost neke hrane, može izazvati negodovanje kod deteta i kasniju odbojnost prema toj hrani.

Ishrana dece i pravilno pripremanje hrane

Pravilno pripremanje hrane je takođe bitno kada je ishrana dece u pitanju. Pranje, čišćenje, ljuštenje, seckanje, mlevenje i pravilna termička obrada hrane je veoma važna za zdravlje dece. Takođe je veoma važno obratiti pažnju na kombinaciju određenih namirnica. Dobro sastavljen jelovnik je veoma bitan za rast i razvoj dece i tome treba pridavati posebnu pažnju.