Vaspitanje dece

Vaspitanje dece

Pravilno vaspitanje dece je veoma važno

U današnjem svetu nije lako vaspitati decu, stvoriti im osećaj odgovornosti, moralnih vrednosti, uticati na to da postanu dobri i plemeniti ljudi. Pravilno vaspitanje dece nije lako, ali uz puno truda i ljubavi, naša deca će postati uspešni ljudi koji poseduju vrednosti i kvalitete pravednosti, poštenja, hrabrosti, saosećanja, kreativnosti i vere, kao i snagu uma i osećaj odgovorne nezavisnosti.

Roditelji i njihov uticaj na vapitanje

Vaspitanje deteta polazi iz porodice, i nastavlja se dalju u vrtiću i školi. Vaspitanje dece zavisi od uverenja i sistema vrednosti koje imaju njihovi roditelji. U porodičnoj sredini deca provode najviše vremena. Odnosi koji se neguju u porodici su značajan faktor koji utiče na formiranje dečije ličnosti, socijalizaciju, sposobnosti i razvoj u celini. Međutim, i ako se način vaspitanja razlikuje od porodice do porodice, cilj svakog roditelja je da sve što rade bude najbolje za njihovo dete.

Vrtić i vaspitanje dece

Vrtić je predškolska ustanova koja pored čuvanja dece, ima namenu vaspitanje dece. Cilj obdaništa je da se dete pripremi za polazak u školu i da nauči da komunicira, sklapa prijateljstava, da se zabavlja i da nauči osnovne stvari o životu. Vaspitanje u vrtiću je u stvari dopuna porodičnom vaspitanju,  i zato je saradnja između roditelja i vaspitača veoma važna.

Okruženje deteta i uticaj na vaspitanje

Okruženje u kojoj dete odrasta presudno je za njegov celokupni razvoj. Detetovo okruženje čine pre svega roditelji i porodica, kao i predškolska ustanova. To mogu biti i bake i deke, ili dadilje, kao i drugari iz komšiluka ili neke druge osobe sa kojima dete provodi dosta vremena. Deca bukvalno upijaju dešavanja i činjenice iz svoje okoline i uče o svemu što ih okružuje. Mala deca ne znaju tačno da razgraniče pozitivno od negativnog, već oponašaju i prihvatju ono što im se učini zanimljivijim. Kroz komunikaciju sa decom, možemo im pomoći da sagledaju stvari onako kako bi trebalo, i nauče da prihvate samo ono što je dobro i pozitivno.

Pokažite lepe manire da bi dete sledilo primer

Odrasli treba da budu primer deci, pogotovo oni sa kojima deca provode najviše vremena. Deca se ugledaju na odrasle, oponašaju ih i slede njihove postupke. Detetu treba kroz lični primer pokazati kako da bude najbolja osoba koja može da bude. Pred detetom ne treba ispoljavati loše manire i navike. Potrebno je dati dobar primer detetu jer način na koji se ophodimo međusobno, prema svojoj okolini i prema detetu je osnova njegovog budućeg ponašanja.

Radost i vaspitanje dece?

Radost i sreća pozitivno utiču na vaspitanje dece. Budite uvek vedri i nasmejani da bi i dete naučilo da bude nasmejano i da uživa u malim svakodnevnim stvarima i životu uopšte. Veoma je važno imati smisla za humor, jer radost i smeh pozitivno utiču na svako ljudsko biće i na zdravlje uopšte. Dete će kroz humor naučiti da pronalazi duhovitu stranu života.

Vapitanje kroz igru

Igra je od suštinske važnosti za detinjstvo i odrastanje. Igrajući se, deca uče, spoznaju svet oko sebe i upijaju sve što se dešava. Kroz igru možemo da se prbližimo detetu, da dopremo do njegovog sveta mašte i spoznamo njegova interesovanja. Vaspitanje kroz igru je mogućnost koju treba iskoristiti, jer kroz igru deca sve lakše prihvataju i uče.